06 oktober 2006

The Decemberists: The Crane Wife

The Decemberists zijn terug met een nieuw album en voor het eerst bij een groot label. De onafhankelijkheid en creativiteit zouden dan in gevaar kunnen komen, zeker bij de afwijkende muziek van the Decemberists, maar dat is gelukkig geheel niet het geval.
Het vierde album van the Decemberists, The Crane Wife, heeft een oud Japans volksverhaal als thema. In dit verhaal vind een man een gewonde kraanvogel voor zijn deur die hij verzorgt en weer vrij laat. Snel daarna verschijnt er een knappe jonge vrouw bij zijn huisje waar hij verliefd op wordt en uiteindelijk mee trouwt. Aangezien de man arm is weeft de vrouw een stof van uitzonderlijke kwaliteit die ze kunnen verkopen op de markt, met als voorwaarde dat haar man nooit zal toekijken hoe de stof wordt gemaakt. De stof verkoopt goed maar de man kan zich uit hebzucht uiteindelijk niet bedwingen en kijkt toch, waarop hij ziet dat er een kraanvogel achter het weefgetouw zit die haar veren plukt en door de stof weeft. Wanneer de kraanvogel hem ziet vliegt ze weg om nooit weer terug te keren.

Een dergelijk onderwerp als thema voor een conceptalbum is Colin Meloy, (die eerder schreef over zeemannen, hoeren en wraak in de buik van een walvis) natuurlijk op het lijf geschreven. Tot zover lijkt er dan ook niets nieuws onder de zon wat betreft de Decemberists. Bij beluistering blijkt de band echter weldegelijk een nieuwe richting ingeslagen te zijn, die van de symfo rock wel te verstaan. In nummers als The Island: Come & See / the Landlord's Daughter / You'll Not Feel the Drowning (één van de nummers van rond de twaalf (!) minuten) en The Perfect Crime # 2 trekken the Decemberists van leer met elektrische gitaren en orgels. Gelukkig is er op het album echter ook voldoende ruimte voor kleine luisterliedjes.

De perfectie van voorganger Picaresque, dat hoegenaamd geen mindere nummers kende, wordt niet gehaald, maar ook The Crane Wife bevat weer enkele pareltjes van de hoogste klasse. Het duet met Laura Veirs, Yankee Bayonet (I Will Be Home Then), en het sobere liedje over de moordlustige Shankill Butchers behoren tot de mooiste liedjes die ik dit jaar gehoord heb.

The Decemberists - Yankee Bayonet (I Will Be Home Then) (The Crane Wife)

The Decemberists – Shankill Butchers (The Crane Wife)

1 opmerking:

il duce di napoli zei

wereldverhalen. japanners, shanksill butchers. hij is weer terug op zijn oude niveau. respect!