12 september 2008

Sam Baker

Het album Pretty World van Sam Baker hoorde ik in januari van dit jaar voor het eerst en was meteen verkocht. Te laat voor mijn jaarlijstje van 2007 (waar het mogelijk zelfs de eerste plaats van Amy had kunnen inpikken), maar voor goede muziek is het gelukkig nooit echt te laat en al helemaal niet voor de tijdloze muziek van Baker. Hij weet je te raken met zijn verhalen, terwijl hij meer praat dan zingt. Zijn bijzondere stemgeluid is het gevolg van zijn (gedeeltelijke) doofheid, een overblijfsel van een terroristische aanslag die hij maar ternauwernood overleefde. Een bomaanslag op een trein in Peru kostte het leven aan de Duitse familie in de coupé waarin ook Baker zich bevond. Baker raakte zwaar gewond met onder andere een doorboorde dijbeenslagader en een verbrijzelde hand, waardoor hij lang moest revalideren en uiteindelijk met zijn andere hand gitaar moest leren spelen.

Sinds ik Pretty World leerde kennen had ik de hoop Baker een keer in levende lijve te kunnen aanschouwen, een wens die zondagavond in Paradiso in vervulling kwam. Bij aankomst in Amsterdam blijkt het concert verplaatst van de kleine naar de grote zaal. Wat in beginsel een tegenvaller lijkt (een grote zaal vol stoelen), blijkt gedurende het concert bijzonder goed te werken. Paradiso is sfeervoller dan ooit en Baker (begeleid op gitaar en viool) heeft er duidelijk zin in. Ademloos luistert de zaal toe, om na afloop van elk nummer in een devoot applaus los te barsten: een zaal vol gelovers. Kippenvelmomenten zijn er genoeg, bijvoorbeeld wanneer Baker vertelt over de blik in de ogen van het Duitse jongetje naast hem in de trein als de bom ontploft, om daarna met zijn mondharmonica het begin van Broken Fingers in te luiden. Wanneer de langharige Texaan na afloop van het concert in de hal ook een uiterst aimabel man (en knuffeldier) blijkt, waar het leuk mee praten is, zorgen in de zaal The Lovell Sisters (een wat gladdere variant van The Peasall Sisters) voor een passende afsluiting van een geslaagde avond.

Sam Baker - Boxes (Pretty World)

Sam Baker - Orphan (Pretty World)

1 opmerking:

Ludo zei

"Het album Pretty World van Sam Baker hoorde ik in januari van dit jaar voor het eerst en was meteen verkocht. Te laat voor mijn jaarlijstje van 2007 "

helemaal eensch, nou ja 1e bij mij niet, maar hij was er wel ingekomen.