29 december 2007

Jaarlijstje 2007

Het is weer tijd voor de onvermijdelijke eindafrekening, de beste albums van 2007:
1. Amy Winehouse - Back To Black

Nog zo'n album, gevolgd door een fatale overdosis drugs en miss Winehouse mag aanschuiven aan de grote mensentafel van de pophemel. Van begin tot eind raak.

Amy Winehouse - Me and Mr. Jones

Lekman croont zich weer door een stapel heerlijke liedjes. Rijker georkestreerd dan ooit en het album met het hoogste kitschgehalte van het jaar. Zoeter dan zoet.

Jens Lekman - Into Eternity

Vorig jaar stond Jenny Lewis solo op 2 in de jaarlijst, dit jaar met band op nummer 3. De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat het met de kwaliteit van de muziek van Lewis en kornuiten wel snor zit.

Rilo Kiley - Smoke Detector


De grootste muzikale verrassing en ontdekking kwam dit jaar uit Zweden. Melodieuze popliedjes met grappige teksten. Een schijf vol vrolijkheid.

Pelle Carlberg - I Love You, You Imbecile

5. Rufus Wainwright - Release The Stars

De man met de meest ontroerende en bezwerende stem van nu. Zijn magistrale en overweldigende concert in de HMH heeft hem extra bonuspunten opgeleverd.
Rufus Wainwright - Going To A Town (Live KEXP)


Met afstand het beste album van een Nederlandse muzikant. De liedjes van Fonz zijn ongepolijst en lijken vaak zelfs nog niet helemaal af, maar daar ligt nu juist de charme van deze moderne troubadour.

Lucky Fonz III - Once I Was A Lady


Het enige Lieve Franse Meisje dat de eindlijst dit jaar haalde. Heerlijke onbezorgde liedjes met een jaren zestig-sausje en een lekkere Franse twist.

Fabienne Delsol - Pas Gentille
8. Taken By Trees - Open Field

Victoria Bergsman verliet The Concretes om het solo te gaan proberen en dat deed ze geheel niet onverdienstelijk. De kale arrangementen van de toch melodieuze liedjes zorgen ervoor dat je deze plaat niet snel vergeet.

Taken By Trees - Lost And Found

9. Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days 100 Nights
Souldiva Sharon Jones swingt de pan uit op dit door The Dap Kings (die ook Winehouse al hielpen) volgespeelde album. Ouderwets vette blaaspartijen.

Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days 100 Nights
10. The Good, The Bad & The Queen - The Good, The Bad & The Queen

Ook dit project van Damon Albarn leverde weer een bijzonder spannend album op. Mooie mysterieus knisperende liedjes voor donkere dagen.
The Good, The Bad & The Queen - Herculean

Geen opmerkingen: