08 januari 2007

Taxi Driver

Vanmiddag maar weer eens een filmklassieker uit de kast getrokken en genoten van de prachtige soundtrack (naast natuurlijk de buitengewone acteerprestaties van De Niro en Foster) van Taxi Driver. Bij de aftiteling blijkt dit niet geheel verwonderlijk, de componist van de muziek blijkt niemand minder dan Bernard Hermann.

Gedurende zijn carrière als muziekcomponist was Hermann betrokken bij talrijke projecten die uiteindelijk bekend zouden komen te staan als meesterwerken. Zo leverde hij de muziek voor het beroemde hoorspel The War Of The Worlds van Orson Welles en tekende hij ook voor de score van diens eerste film Citizen Kane.

Zijn werk wordt echter voornamelijk geassocieerd met de films van Afred Hitchcock, waarmee hij vanaf het midden van de jaren vijftig zou gaan samenwerken. Wie kent bijvoorbeeld niet de ijzige klanken waarmee Hitchcock's film Psycho werd begeleid?

De muziek voor de film Taxi Driver zou uiteindelijk zijn laatste werk blijken, aangezien hij enige uren na het voltooien van de soundtrack overleed aan de gevolgen van een hartaandoening. Een waardige afsluiter van één van de meest invloedrijke filmcomponisten aller tijden:

Geen opmerkingen: