09 mei 2006

Belle & Sebastian Live


Ondanks ongelukken op de weg tussen Antwerpen en Breda, ontmoetingen op afgelegen carpoolstroken en huldigingen van wat voetballers, lukte het ons nog net op tijd in Paradiso te geraken voor het concert van Belle & Sebastian. Bij binnenkomst bleek het haasten echter geheel voor niets te zijn geweest, aangezien het programma een uur was verlaat.

Na eerst een poging gedaan te hebben een plekje in de zaal te vinden, toch maar de enorme drukte ontvlucht en naar het balkon verhuisd. Voorprogramma Gravenhurst was inmiddels volop pogingen aan het doen de aandacht te trekken door middel van uitgesponnen instrumentale intermezzo’s. Met name de drummer leek er erg zin in te hebben en zal na afloop van het optreden ongetwijfeld uitgeput zijn geweest van zijn wilde bewegingen en eindeloos rammen op zoveel mogelijk trommels en bekkens tegelijk (of misken ik hier een improvisatietalent?).

Om half tien werd het podium eindelijk betreden door Belle & Sebastian. De vorige twee keren dat ik het gezelschap live zag (in Rotterdam en Utrecht), waren de optredens bijzonder goed. Vooraf dus toch enige angst voor het vaak beroerde geluid van Paradiso, maar al snel blijkt dat deze angst gelukkig ongegrond is. Het geluid is prima en de band is op dreef met een prima set waarin alleen het album Storytelling niet aan bod komt. Ook zullen in de loop van de avond behoorlijk wat B-kantjes ten gehore worden gebracht.
Opvallend is dat de setlist wederom compleet afwijkt van die van voorgaande edities. Er is deze tour ook geen strijkers-ensemble aanwezig, wat de deur openzet voor een ander repertoire. Op het podium staat zelfs een laptop opgesteld, waarmee onder andere een stampende versie van Electronic Renaissance wordt ingezet.

Hoogtepunten van de avond zijn wat mij betreft onder andere Dog On Wheels, Your Covers Blown en de gitaarsolo van Stevie in Sukie In The Graveyard. Na een uur en drie kwartier wordt het concert afsloten met een spetterende vertolking van The Boy With The Arab Strap, waarna we Paradiso met een goed gevoel verlaten: wederom een zeer geslaagd Belle & Sebastian-concert!

Belle & Sebastian – Seeing Other People (Live, Motel Mozaique Rotterdam, 6 april 2002)

Belle & Sebastian – Dog On Wheels (Live, Vredenburg Utrecht, 31 maart 2004)

Voor diegenen die er helaas niet bij konden zijn, of voor diegenen die het allemaal nog eens terug willen horen valt hier het concert in Paradiso te beluisteren. Voor de plaatjes kijk je hier.

4 opmerkingen:

Lush zei

Thanks for these! Love B&S! Did you name your blog after their song?

Wouter zei

Yes I did

paul zei

ja, goed verhaal. ik was erbij. het electronummer was inderdaad cool en het einde van het concert.

volgende keer weer.

paul v
(voorziiter tbastb fanclub)

hENK zei

Lekker optreden, fijne sfeer, en een belevenis om er te komen. Meer dan de moeite waard maar dat wisten we bij aanvang eigenlijk al.