21 mei 2006

Lieve Franse Meisjes (21)

Stella (Zelpec) was nog maar een meisje van 13 toen ze in 1963 haar eerste EP opnam, met het nummer Pourquoi Pas Moi, waarna haar carrière in een stroomversnelling kwam. Aan de hand van haar oom Maurice Chorenslup (de meeste nummers schreven ze samen) zou Stella uiteindelijk in 6 jaar tijd 9 EP’s, 1 single en 1 plaat uitbrengen.

Aan het begin van de jaren zeventig trouwt ze met Christian Vander, drummer en muzikaal leider van de legendarische band Magma, waar Stella ook in ging zingen. Aangezien Magma ontsproten is aan Vanders spirituele SF-visoenen, waarin een groep aardse stervelingen zich vestigen op de afgelegen planeet Kobaia om daar een hogere graad van civilisatie te bereiken, werd door Stella vanaf dat moment niet meer in het Frans, maar alleen nog in het Kobaïaans gezongen.

Stella - Pourquoi Pas Moi

3 opmerkingen:

Varjak zei

Bedankt Wouter, voor alle Lieve Franse Meisjes tot nu toe! Het is inmiddels al een mooie verzameling voor in de auto op vakantie. Maar nu ben ik helaas te laat voor Stella: zou je Pourquoi Pas Moi nog eens kunnen posten? Merci!

Wouter zei

Graag gedaan!
Het nummer van Stella staat tevens op de vandaag verschenen compilatie Lieve Frans Meisjes: Comme Les Parisiennes. Als je Pourquoi Pas Moi liever nog apart een keer in deze post wil hebben, kan dat natuurlijk ook, maar zal je nog even geduld moeten hebben tot ik weer eens thuis achter de computer zit.

Varjak zei

:-) Pourquoi Pas Moi is super! En meteen daarna Virginie Ledoyen: door 8 Femmes heb ik de Lieve Franse Meisjes ontdekt! Met een mooi hoesje, staat mooi in de kast. Nogmaals bedankt en dat de zomer nu maar mag beginnen! Grtn!